Gračka  – ponude

Dođite, vidite, istražite.

ATINSKA RIVIJERA

Oblast Atika je veoma važan istorijski deo Grčke. Njemu pripada glavni grad ove prelepe mediteranske zemlje. Za sve vreme istorijskih previranja, na Atici se razvija najvažniji filozofski, administrativni, politički, obrazovni i kulturni centar čitave današnje Grčke – veličanstvena Atina. Glifada je jedno od najelegantnijih letovališta Grčke i elitno je predgrađe Atine koje izlazi na more, pa je nazivaju još i Atinska rivijera. Nekada je Glifada bila ribarsko naselje, a danas je čuveno letovalište sa brojnim luksuznim vilama, hotelima i ekskluzivnim prodavnicama. Glifada se, pored luksuza, može pohvaliti i dugim peščanim plažama, kao i lepim morem, pa zato postaje omiljeno mesto za odmor poznatim i slavnim ličnostima. Sa centrom Atine povezana je autobuskim prevozom i najmodernijim brzim tramvajima, sagrađenim za potrebe Olimpijade 2004. godine. Centar Atine udaljen je oko 15 km. Poznata po svojoj lokaciji na samoj obali mora, koju krase nebrojene fensi prodavnice, plaže, vile po uzoru na one iz Holivuda, kafići, restorani, hoteli,… Glifada je inače samo centralni deo Atinske rivijere koju još još čine par manjih mesta kao što su: Paljo Faliro, Alimos, Eliniko, Vula, Vuljagmeni i Anavisos. Destinacija je za preporuku za aktivan odmor, kako za mlađe ljude željne dobrog provoda, tako i za starije putnike koji bi svoj odmor želeli da obogate posetom Atini i odlaskom na naki od ponuđenih izleta. Destinacija koja je bila poznata kao mondensko letovalište bogatih Atinjana, sada pruža priliku “običnim” građanima da uživaju u svim njenim čarima.

Prevoz:

Aranžmana: (***)

HALKIDIKI – ATOS

U predvorju jedine monaške države, na ulasku u Bogorodičin vrt, na mestu Kserksovog kanala, tamo gde su i Turci poštovali hrišćanstvo, gde su Sava i Simeon postavljali stubove Pravoslavlja, naspram arhipelaga Amuliani sa sedamnaest peščanih ostrva, nalazi se neotkriveni raj za turiste koji poštuju tradiciju, cene porodicu i vole miran i bezbrižan odmor. Atos ili Sveta Gora, odnosto deo koji je dostupan turistima doživljava ekspanziju zadnjih godina, i razvoj turizma je sve veći na ovom delu Halkidikija. Mesta kao što su Uranopolis, Jerisos, Nea Roda, koja imaju raznovrsnu ponudu vila, apartmana i hotela, pored manastira, kojih ima preko 20, doprinose svake godine sve većem broju turista koji posećuju Atos. Ponuda Atos hoteli, koja je sve godine bolja i bolja, velikim delom se odnosi na Uranopolis hoteli.

Prevoz: ǀ

Aranžmana: (***)

HALKIDIKI – KASANDRA

Kasandra je zapadno poluostrva Halkidikija ili “prvi prst”, kako ga mnogi zovu. Ukoliko želite da svoj odmor provedete aktivno, porodično, ukoliko želite da budete viđeni, ako ste mladi i zaljubljeni, onda je Kasandra sa letovalištima Pefkohori i Hanioti, pravo mesto za Vas. Nepregledne peščane plaže, kristalno bistro, čisto i toplo more, živopisna letovališta, tradicionalna sela, bogat noćni život, blizina Soluna, prijatne taverne i pristupačne cene, nesumnjivo daju prednost Kasandri nad mnogim drugim mestima za odmor. Plaže Kasandre su poznate, kako među našim turistima tako, i u svetu. Većina njih je ponosan nosilac – Plave zastavice. Glavni grad poluostrva je Kasandros, jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju koje datira još iz XVI veka. Kada je reč o turističkim mestima, ona se na Kasandri nižu jedan za drugim počevši od Nea Fokee, Afitosa, Kalitee, Kriopigija, preko Polihrona, Haniotija i Pefkohorija do Nea Skioni, Posidija i Furke. Sve je odlično povezano saobraćajnicama tako da vam preporučujemo da se upustite u avanturu, spojite upoznavanje istorije ovog područja putem muzeja, arheoloških nalazišta, već pomenute pećine sa kupanjem na najlepšim plažama, kristalno blistavog Egeja.

Prevoz: ǀ

Aranžmana: (***)

HALKIDIKI – SITONIJA

Sitonija zapravo predstavlja “drugi prst” Halkidikija i nalazi se između poluostrva Atos i Kasandra. Neverovatno grčko letovalište koje karakterišu luksuzni Sitonija apartmni sa izvanrednom uslugom i brojnim turističkim i kulturnim sadržajem. Sitonija je idealna za putnike koji su u potrazi za mirnim odmorom, na mestu koje je pre svega zadržalo svoju prirodnu lepotu i nije toliko komercijalno razvijeno. Dobila je naziv po Sitonu, sinu boga Posejdona. Njenu istočnu obalu zapljuskuju vode Toroneos zaliva, dok zapadna obala izlazi na Singlitski zaliv, u čijim neverovatnim prostranstvima možete uživati iz velikog broja restorana na otvorenom dok ispijate svoju popodnevnu kafu ili odgovarajuće tradicionalno grčko piće. Sitonija nudi i druga, mnogobrojna zadovoljstva u najrazličitijim oblicima, a na vama je da izaberete ono koje je najbliže vašem temperamentu. Pešačenjem do neobičnih istorijskih sela udahnućete, makar na trenutak, jednostavan način života grčkog lokalnog stanovništva i uživati u predivnim zalascima sunca, tradicionalnim kafanama, kamenim kućama i muzejima. Takođe, možete se odlučiti i za neki od jednodnevnih izleta i obilazaka jedinstvenih arheoloških lokaliteta i spomenika kulture koji čine Sitoniju divljom i magičnom.

Prevoz: ǀ

Aranžmana: (***)

JONSKA OBALA

Jonsko more je deo Sredozemnog mora koji se nalazi između Grčke, Sicilije i kontinetalne Italije. Jonsko more se sada smatra posebnom morskom površinom, uprkos ranijim autorima koji su ga smatrali kao delom Jadranskog mora. U Jonskom moru, južno od Grčke, izmerena je najveća dubina u Sredozemlju (4.900 m). Predivno Jonsko more, mesto je istorijskih pomorskih bitaka između antičkih Grka i Rimljana, Turaka i Mlečana – pučina o kojoj su ispredene mnoge legende. More po kojem je plovio Odisej, u vreme kada se posle deset godina lutanja vraćao iz Trojanskog rata na svoju rodnu Itaku, na zapadu zapljuskuje obale Italije, a na istoku Grčke. Osim Parge, Sivote i drugih popularnih mesta, sama obala Jonskog mora, naročito u severnom delu zemlje skriva neke od još dovoljno neistraženih bisera. Kombinacija toplog mora, borove šume i planina u zaleđu, garanti su odlične klime i mogućnosti za uživanje.

Prevoz: ǀ

Aranžmana: (***)

OLIMPSKA REGIJA

Olimpska regija ili Pieria se nalazi u severoistočnom delu kontinentalne Grčke. Sa zapadne strane je čuvena planina Olimp. Glavni grad je Katerini. Ovaj deo je poznat po spomenicima arheološke i istorijske vrednosti. Ovde ćete doživeti pravi odmor, ali i rekreaciju i avanturu, ukoliko to tražite od svog letovanja. Paralija, Litohoro, Leptokarija, Platamon, Nei Pori,… pod jednim imenom znani su kao Olimpska regija. Reč je o nekoliko malih, ali i predivnih letovališta na severoistoku Grčke, u oblasti Pieria čiji je centar prelepi gradić Katerini. Sa istoka, obalu Pierie zapljuskuju vode Egejskog mora, a sa zapada je štiti veličanstveni Olimp sa svojim uzbudljivim vrhovima. Po mitologiji Olimp je bio sedište bogova, dok su lepotu podnožja prvi upoznali Tračani po čijem plemenu Pieri je i cela oblast dobila ime. Prepoznatljiva je i po više nego uspešnom razvoju ekoturizma. Leti je zbog skoro 70 km dugih i međusobno povezanih peščanih plaža, kao i čistog mora, raj za kupače. Proleće i jesen su uglavnom u znaku ljubitelja alpinizma, dok je zima rezervisana za uživanja na snegu. Atrakcija za turiste su i mnogobrojna arheološka nalazišta i posebno gradić Litohoro koji je praktično uklesan u stene Olimpa.

Prevoz: ǀ

Aranžmana: (***)

GRČKA OSTRVA

Grčka je smeštena na krajnjem jugu Balkana. Božanska priroda i čudesna klima, kao i neprocenjivo arheološko, istorijsko i spomeničko blago, čine je jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija sveta. U njoj su i brojni tragovi najstarijih civilizacija. Svetu je podarila demokratiju, razvila i podstakla filozofiju. Njeni junaci i heroji ovekovečili su imena u politici, medicini, filozofiji, matematici, fizici. Većina svetskih jezika bazira se na grčkim rečima i frazama. Grčka je i najstarija država Starog Kontinenta, horizont evropske kulture i civilizacije. Zemlja burne prošlosti i bogate istorije danas ima skoro 11 miliona stanovnika. Zemlja srdačnog, vedrog i gostoljubivog naroda. Grčka poseduje oko 1400 ostrva. Od tog broja samo ih je 227 naseljeno, dok ostatak predstavljaju potpuno mala i nenaseljena ostrva. Od svih naseljenih ostrva samo na 78 živi preko 100 stanovnika. Sva grčka ostrva se mogu uvrstiti u 8 grupa. Najveća i najznačajnija ostrva su: Krit, Evbeja, Rodos, Krf.

Prevoz:

Aranžmana: (***)

Newsletter

Zagolicajte vaša čula